Drukte bij gemeentewerf

Doordat er maximaal 5 auto's op het terrein mogen, kunnen er lange wachtrijen ontstaan. Dit kan wel oplopen tot 45 minuten wachten.

Rijbewijs

Voor aanvraag of vernieuwen van een rijbewijs moet u 2 keer persoonlijk naar het gemeentehuis komen.

 • Bij het eerste bezoek vraagt u uw (nieuwe) rijbewijs aan.
 • Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen tussen 10.00 en 17.00 uur en op vrijdag tot 20.00 uur. Maak hiervoor een afspraak. Het is tijdelijk alleen mogelijk telefonisch een afspraak te maken. Bel tijdens openingstijden telefoonnummer 14 072 voor het maken van een afspraak.

Let op: dit moet u meenemen naar het gemeentehuis

Neemt u onderstaande dingen niet mee, dan kunt u rijbewijs niet aanvragen of vernieuwen.

 • Een recente kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. In het gemeentehuis staat een pasfotoautomaat.
 • Bij vernieuwen: uw huidige of verlopen rijbewijs.* Dit levert u in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.
 • Bij aanvraag eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning) en, als u dat bezit, uw rijbewijs AM (brommerrijbewijs).*
 • Bij omwisseling buitenlands rijbewijs: uw geldige buitenlandse rijbewijs.*
 • Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart).* U kunt bij in het gemeentehuis een verklaring van vermissing invullen en u hoeft niet naar de politie.
 • Bij een gratis rijbewijs voor jongeren : Certificaat Alcohol Verkeerscursus

* In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Meer informatie:

Gratis rijbewijs

Ben je tussen 17 en 25 jaar en ga je je autorijbewijs halen? Dan kan je meedoen aan de Alcohol Verkeer Cursus (AVC). Het certificaat van deelname geeft je korting bij het aanvragen van het autorijbewijs bij de gemeente.

Brijder Jeugd en Preventie geeft de cursussen in samenwerking met de gemeente Heerhugowaard en JC Kompleks. Stichting Basement financiert de cursussen. De AVC wordt gegeven om weggebruikers bewust te maken van de gevolgen van het rijden onder invloed. Ook wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan de effecten van drugs en social media op de rijvaardigheid . De cursus is een goede aanvulling op de theorie die je volgt voor het behalen van je rijbewijs.

Voorwaarden

 • Je woont in Heerhugowaard
 • Je staat ingeschreven bij een autorijschool
 • Je hebt een smartphone. Het lesprogramma gaat voor een deel via apps.

Cursusdata, locatie en opgeven

 • 22 januari
 • 26 februari
 • 25 maart
 • 22 april
 • 20 mei
 • 17 juni
 • 23 september
 • 21 oktober
 • 18 november
 • 21 december

Er zijn 20 plaatsen per avond, er is geen garantie dat je wordt ingedeeld op de avond van je keuze.
De cursussen zijn in JC Kompleks, Beukenlaan 1a te Heerhugowaard en starten om 19.00 uur.
Meld je aan via de mail bij Brijder Jeugd & Preventie: verkeerscursus@brijder.nl onder vermelding van je naam, adres, woonplaats en geboortedatum.

Gratis rijbewijs aanvragen

Na afloop van de cursus krijg je een certificaat. Hiervoor moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen. Het certificaat is 2 jaar geldig.

Bij het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente lever je het certificaat in. Je hoeft dan geen legeskosten te betalen (in 2019 scheelt dat €39,75). Heb je bij de aanvraag geen certificaat ingeleverd? Dan loop je de korting mis, want de gemeente betaalt géén leges terug.

Kosten en geldigheidsduur

Kosten aanvraag rijbewijs
Aanvraag/vernieuwen rijbewijs € 40,65
Spoedaanvraag rijbewijs € 74,75
Spoedaanvraag gratis rijbewijs € 34,10
Omwisseling buitenlands rijbewijs € 40,65

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in het gemeentehuis contant of met pin betalen.

Geldigheidsduur

Een rijbewijs wordt voor maximaal 10 jaar afgegeven.

Medische keuring en Gezondheidsverklaring

In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt:

 • Als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
 • Als u een medische beperking heeft.
 • Als u een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen (categorie C-D-CE-DE) nodig heeft.

Voor de keuring heeft u een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) nodig. U kunt de Gezondheidsverklaring kopen en invullen via de website van het CBR.

De Gezondheidsverklaring ouderen (75+) kunt u ook afhalen en betalen op het gemeentehuis. Kosten zijn €37,80. Let op! De gemeente werkt 's middags alleen nog op afspraak. U kunt 's ochtends gaan of een afspraak maken voor de middag.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Als je 16,5 jaar bent kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Slaag je en heb je het rijbewijs in je bezit? Dan mag je tot je 18e jaar alleen onder begeleiding van een coach autorijden.

Ophalen rijbewijs

Na 5 werkdagen kunt u zonder afspraak uw rijbewijs ophalen tussen 10.00 en 17.00 uur (op vrijdag tot 20.00 uur). Meldt u zich wel aan bij de aanmeldzuil, dan wordt u daarna verder geholpen. 

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? U kunt dan een spoedaanvraag doen. Als u vóór 12.00 uur de aanvraag op het gemeentehuis indient, kunt u het rijbewijs de volgende werkdag afhalen. U betaalt hier extra voor.

Verlies en diefstal

Uw verloren of gestolen rijbewijs meldt u bij de gemeente. U kunt meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Hiervoor moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen.* Tot uw nieuwe rijbewijs er is mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

* In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Meer informatie:

Verlies of diefstal in het buitenland

Bij verlies of diefstal in het buitenland kunt u aangifte doen bij de politie ter plaatse. U heeft het buitenlands aangiftebewijs niet nodig voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Uw reisverzekering kan wel om dit aangiftebewijs vragen.

Fraude

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude verwijst de gemeente u door naar de politie voor nader onderzoek.

Fraude voorkomen

Laat u niet zomaar kopiëren!

Voorkom fraude met een kopie van uw rijbewijs. Geef nooit zomaar uw rijbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Help dan misbruik te voorkomen. Schrijf op de kopie:

 • dat het een kopie is
 • aan welk bedrijf u de kopie geeft
 • de datum waarop u de kopie afgeeft

U kunt bovenstaande handelingen ook digitaal uitvoeren met de KopieID-app
Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude

Brommerrijbewijs

Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs is hiervoor verplicht. Wil je een bromfietsrijbewijs halen en heb je geen ander rijbewijs? Dan doe je eerst theorie-examen. Daarna leg je het praktijkexamen af. Deze examens doe je bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Als je bent geslaagd vraag je bij de gemeente je rijbewijs met categorie AM aan.

Brommerrijbewijs (CBR.nl)

Categorie-uitbreiding

Heeft u al een rijbewijs en bent u geslaagd voor een rijexamen voor een ander voertuig? Dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs. Op uw vernieuwde rijbewijs wordt dan ook de nieuwe categorie vermeld.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Voor het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs kunt u terecht in het gemeentehuis.

Maak een afspraak

Op de website van de Rijksoverheid staat vermeld welke eisen er gelden voor de omwisseling van het rijbewijs.

Omwisseling buitenlands rijbewijs (Rijksoverheid.nl)