Trouwen en geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn voor de wet gelijk. Alleen wordt het geregistreerd partnerschap niet in alle landen erkend. De procedure, de kosten en de faciliteiten van de gemeente zijn hetzelfde als bij een huwelijk.

Gevolgen coronavirus voor bruiloften

Geplande huwelijken gaan door. Maar er geldt een beperking in het aantal aanwezigen. Ook de naleving van de RIVM-richtlijnen, zoals het houden van fysieke afstand, zijn voorwaarden hiervan. De gemeente informeert de toekomstige bruidsparen over deze voorwaarden. De belangrijkste regels zijn:

  • Beperkt aantal gasten, afhankelijk van de ruimte.
  • Kinderen onder de 13 jaar tellen mee voor het maximum aantal gasten.
  • Gasten moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar.
  • Iedereen moet een eigen vaste zitplaats hebben.
  • Gezondheidscheck is verplicht.
  • Thuisblijven bij klachten.
  • Buiten de huwelijksvoltrekking is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen. dit geldt niet voor personen die samen op 1 woonadres wonen.

Leest u de geldende coronaregels voor bruiloften op de website van de Rijksoverheid

Huwelijksvoltrekking op officiële trouwlocatie

De officiële trouwlocaties in gemeente Heerhugowaard zijn ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. Zo weet u zeker dat uw gasten genoeg ruimte tot elkaar kunnen houden. U vindt hieronder een overzicht van het aantal gasten per trouwlocatie.

Gemeentehuis

  • Betaalde plechtigheid: 23 gasten, exclusief trouwambtenaar en bode. Inclusief kinderen onder de 13 jaar.
  • Kosteloze plechtigheid: 10 gasten, exclusief trouwambtenaar en bode. Inclusief kinderen onder de 13 jaar.

Het Oude Gemaal

  • 20 gasten, exclusief trouwambtenaar en bode. Inclusief kinderen onder de 13 jaar.

Huwelijksvoltrekking op vrije locatie

De huwelijksceremonie houden in een huis, een tuin of op privéterrein behoort ook nog tot de mogelijkheden. Voor deze bijeenkomst geldt het maximum aantal personen van 20 (inclusief kinderen onder de 13 jaar). Dit is wel afhankelijk van de ruimte, want gasten moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. 

Wanneer personen een huwelijk organiseren op een thuislocatie (privélocatie), dienen zij voor hun huwelijksvoltrekking te kiezen voor een trouwambtenaar van gemeente Heerhugowaard. Dit betekent dat de keuze voor een eigen trouwambtenaar (dus een trouwambtenaar die niet valt onder Heerhugowaard) in voornoemde situatie momenteel niet mogelijk is.