Online formulieren mogelijk slecht bereikbaar

Vooral tijdens de piekuren tussen 11.00 en 12.30 uur. Ervaart u problemen? Probeer het op een ander tijdstip opnieuw.
> Lees meer

Olie en frituurvet

In onze keuken wordt olie, bak- en frituurvet gebruikt voor het bereiden van gerechten. Wanneer u olie of vet door het afvoerputje in de gootsteen of door het toilet giet, dan stolt dit in het riool. Dit kan onder uw woning gebeuren of iets verderop in de straat. Gestold vet in het riool kan voor grote problemen zorgen zoals een verstopping van het riool.

Dit is te voorkomen door olie en (frituur)vet apart in te leveren. Na inzameling krijgt gebruikt frituurvet en bakolie een tweede leven als biobrandstof.

Inleveren is gemakkelijk. Giet het afgekoelde (frituur)vet terug in de originele verpakking of in een leeg melkpak. Breng dit vervolgens naar een inleverpunt (zie hieronder).

Afval scheiden is makkelijker dan u denkt. Ga ook aan de bak!

Inleverlocaties

Olie en vet kunt u op verschillende locaties in Heerhugowaard inleveren:

 • Gemeentewerf (Beukenlaan 25)
 • Kinderboerderij De Bongelaar (Van Veenweg 96)
 • Attent supermarkt (Middenweg 552)
 • Vele supermarkten hebben ook een aparte plek waar u (frituur)vet weer kunt inleveren.

Kijk voor een actueel overzicht op www.frituurvetrecyclehet.nl

Voorkom rioolverstopping

Als het riool verstopt is, spoelt uw gootsteen niet meer door of het toilet stroomt over. Spoel dus nooit olie en vet door het riool. Veel beter is het om (frituur)vet en bakolie te recyclen. Dat is niet alleen goed voor het riool, maar ook voor het milieu.

Kijk voor meer informatie op de pagina Verstopt riool.

Tips

 • Is het vet nog vloeibaar of gebruikt u olie? Dan kunt bijvoorbeeld een oud melkpak of gebruikte plastic fles met dop gebruiken om het wat afgekoelde vet in op te vangen.
   
 • Als u frituurvet wilt vernieuwen, laat dan het oude vet afkoelen en giet het terug in de oude fles. Doe de fles daarna in een gele kliko bij een van de inleverlocaties. Er wordt dan biobrandstof van gemaakt. Lukt recyclen niet, gooi de fles dan in de restafvalbak.
   
 • Veeg met een keukenpapiertje de pan na het bakken uit en gooi het papiertje bij de gft + etensresten. Dit scheelt weer met de afwas en u voorkomt vet in het riool. Een beetje papier in de groene bak kan trouwens geen kwaad.