Heerhugowaard gaat aan de bak! 

Afval bevat veel waardevolle materialen die goed opnieuw bruikbaar zijn. Van gescheiden afval worden weer nieuwe producten gemaakt. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Om afval scheiden in Heerhugowaard te bevorderen is de gemeente deze week gestart met de communicatiecampagne ‘Aan de bak’. 

Afval scheiden faciliteren

Het doel van de campagne is niet alleen om inwoners beter afval te laten scheiden, maar vooral ook om het hen gemakkelijker te maken. Door extra communicatie in gemeentekrant Stadsnieuws, een speciale website www.heerhugowaard.nl/aandebak te lanceren, handige hulpmiddelen te verspreiden en extra faciliteiten, worden inwoners de komende periode beter begeleid naar de juiste bak. 

Extra rolcontainer voor plastic, metaal en drankkartons

Om het scheiden van afval aan huis makkelijker te maken, krijgen huishoudens met een laagbouwwoning een extra rolcontainer voor plastic, metaal (blik) en drankkartons (PMD). Deze bak wordt, net als restafval en gft, eenmaal per twee weken geleegd. Verder zijn er in Heerhugowaard nog meerdere mogelijkheden om afval gemakkelijk in de juiste bak te gooien. Zoals milieuparkjes, bij supermarkten en op de gemeentewerf. 

Werk aan de winkel

Op dit moment wordt zo’n 57% van het Heerhugowaardse huisvuil goed gescheiden. Mede door deze campagne en natuurlijk met de hulp van onze inwoners, wil de gemeente er in geval voor zorgen dat in 2021 zo’n 75% van al het huisvuil goed wordt gescheiden. Eerder én meer mag natuurlijk ook. 

Minder restafval

Afval dat niet geschikt is voor hergebruik heet restafval. Dit gaat uiteindelijk de verbrandingsoven in. Het is dus zonde als daar nog bruikbare grondstoffen in zitten zoals PMD, papier, gft of etensresten. Als we samen afval nóg beter scheiden, besparen we energie, kostbare grondstoffen en geld.  

Meer over afval en de ‘Aan de bak’ campagne is te vinden op www.heerhugowaard.nl/aandebak