Gemeente gaat de openbare verlichting beheren

Waar tot op heden nutsbedrijf Liander aan de knoppen draaide van de openbare verlichting, wordt dit vanaf februari 2021 door de gemeente gedaan. Het eigen beheer begint met een testperiode van ongeveer vier weken vanaf 16 november. In deze periode kan het zijn dat u overdag straatverlichting aan ziet staan. U hoeft hierover geen melding te doen bij de gemeente.

Dat betekent dat Liander en de gemeente nog bezig zijn om de verlichting over te zetten naar het nieuwe systeem, waarin de gemeente de verlichting schakelt. Met dit nieuwe systeem komen ook grote storingen -zoals hele straten zonder verlichting- direct bij ons binnen, waardoor eerder actie kan worden genomen.

Het eigen beheer geeft ons ook de mogelijkheid om zelf flexibel de straatverlichting per wijk te regelen. De verlichting gaat aan of uit op basis van lokale lichtwaardes in plaats van een standaard tijdstip. De lichtwaarde geeft aan hoe licht of donker het is in de gemeente. Daarnaast kunnen we de verlichting dimmen bij schemering, zodat de verlichting minder fel brandt. Ook kunnen we bepaalde (industrie)gebieden al eerder laten dimmen in plaats van op het standaard tijdstip. Hiermee besparen we energie en zetten we weer een stap richting het behalen van ons duurzaamheidsdoel: een CO2-neutrale gemeente in 2030.

Naar overzicht