Verhuizen binnen en naar Heerhugowaard
Verhuist u naar of binnen Heerhugowaard? Dan moet u zich inschrijven in de gemeente. Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door, uiterlijk 5 werkdagen na uw verhuizing.
Iedereen van 16 jaar of ouder geeft voor zichzelf de verhuizing door. U kunt ook voor iemand anders de verhuizing doorgeven:
- samenwonende echtgenoten of geregistreerd partners: voor elkaar
- ouder, voogd of verzorger: voor hun kinderen jonger dan 16 jaar
- ouder dan 16 jaar: voor hun inwonende ouders
- curator: voor een persoon die onder curatele is gesteld
- het hoofd van een zorginstelling: voor iemand die in een zorginstelling gaat wonen
- Binnen 5 dagen na uw verhuizing moet u uw nieuwe adres aan de gemeente doorgeven. Als u uw verhuisaangifte later dan 5 dagen na uw verhuizing doet, telt de datum van de aangifte.
- U kunt uw adreswijziging doorgeven vanaf 4 weken voor uw verhuizing.
- U ontvangt een schriftelijke bevestiging dat uw aangifte is verwerkt. Als u uit een andere gemeente naar Heerhugowaard komt, kan het langer duren voor uw inschrijving is verwerkt.
- Gaat u bij iemand inwonen? Het is tijdens het invullen van het online formulier niet nodig om een toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner te uploaden. De gemeente vraagt hier achteraf naar als dat nodig blijkt te zijn.
- Verhuist u naar een (zorg)instelling? U heeft dan een verklaring van de (zorg)instelling nodig of een kopie van de zorg- of huurovereenkomst bij die (zorg)instelling. Deze kunt u uploaden tijdens het invullen van het online formulier.
- Gaat u huren of kopen? Het is tijdens het invullen van het online formulier niet nodig om een huur- of koopcontract te uploaden. De gemeente vraagt hier achteraf naar als dat nodig blijkt te zijn.
Verhuist u naar een gebied waar een parkeervergunning geldt? Dan heeft u een parkeervergunning nodig. Heeft u de verhuizing online doorgegeven? Dan moet uw verhuisaangifte eerst zijn doorgevoerd. Hierna kunt u pas een parkeervergunning aanvragen of wijzigen.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). De bestuurlijke boete is maximaal € 325,00
In de volgende gevallen kunt u een boete krijgen:
- Als u niet voldoet aan uw plicht om tijdig uw adreswijziging door te geven
- Als u uw verhuizing doorgeeft met valse documenten.
- Als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon daar niet woont of niet gaat wonen.
- Als u iemand toestemming geeft voor een briefadres op uw adres, terwijl die persoon een woonadres heeft.
- Als u geen informatie geeft bij een adresonderzoek
- Als u gevraagde akten of andere bewijsstukken niet inlevert (bij geboorte, huwelijk of overlijden in het buitenland)
- Als u zich voor het eerst in Nederland inschrijft en de gevraagde bewijsstukken niet inlevert. Bijvoorbeeld een geboorteakte of een huwelijksakte.