Luchtfoto van het stationsgebied in Heerhugowaard

Herinrichting Stationsgebied

De aankomende jaren zal gewerkt worden aan de verbetering van bereikbaarheid, aantrekkelijkheid en veiligheid van het Stationsgebied. Het Stationsgebied is grofweg het gebied tussen de Zuidtangent-Westtangent-Umbriëllaan-Industriestraat. 

Masterplan

Het Stationsgebied ligt midden in Heerhugowaard en Langedijk. Daarom vervult het een belangrijke rol voor beide gemeenten. In het Masterplan Stationsgebied Dijk en Waard (pdf, 45 MB) staan de toekomstplannen voor het Stationsgebied. Dus voor zowel Langedijk als Heerhugowaard. 

Langedijk

Naast nieuwbouw bij het station wordt er ook gekeken naar het beheer en behoud van het Oosterdelgebied en bijvoorbeeld de ontwikkeling van Museum Broekerveiling. Daar gaat het vooral om versterking van de toeristische, recreatieve en cultuurhistorische betekenis van het gebied. En ook de mogelijke verbetering van de uitstraling van de route over de Westdijk naar de Langedijkse haven is een goed voorbeeld van hoe Langedijk en Heerhugowaard samenwerken.

Heerhugowaard

In Heerhugowaard worden ook het Stadshart en de locaties Westpoort (het terrein waar een nieuw ziekenhuis was gepland) en de Scheg (de strook tussen het spoor en de N242 vanaf de spoorbrug tot aan de Zuidtangent) uiteindelijk meegenomen in de herontwikkeling. Daar zijn mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de ambitie van gemeenten in de regio Noord-Holland Noord om veel nieuwe woningen te bouwen, met name rondom OV-knooppunten. Voor Westpoort en De Scheg wordt momenteel onderzocht hoe ze ontwikkeld kunnen worden.

Presentatie woontoren en zorggebouw

Het voorontwerpbestemmingsplan voor de herontwikkeling van Stationsweg 101 e.o. is wederom in procedure gebracht. Daarna start de ontwerpfase van het bestemmingsplan.  De aanpassingen in het plan bevinden zich met name op het gewenste programma en de architectuur van de woontoren. De herontwikkeling van Stationsweg 101 e.o. omvat de realisatie van een woontoren van 20 woonlagen op een commerciële plint en een zorggebouw met 8 bouwlagen. De woontoren bestaat uit 113 appartementen en 992 m² bruto vloeroppervlakte aan commerciële functies: dienstverlening, horeca en kleinschalige en ondersteunende detailhandel gerelateerd aan de traffic functie van het station.

Op 30 november 2020 heeft de ontwikkelaar een digitale inloopavond voor de omgeving, raad en andere belangstellenden georganiseerd.  

Presentatie Stationskwadrant

Er is een nieuw initiatief in het Stationsgebied. De eigenaren van het gebied gelegen tussen de Stationsweg, de N242 en de Industriestraat zijn in samenwerking met Breddels Architecten en gemeente bezig om deze plek te transformeren binnen het masterplan ‘Stationsgebied Dijk & Waard’. Het plan bestaat uit 165 woningen, divers in grootte en in woningtype, circa 1.250 m2 werkruimte, een parkeergarage en een binnentuin. In totaal twee gebouwen met een getrapte opbouw in hoogte en veel ruimte voor groen.  De eerste stap om deze ontwikkeling mogelijk te maken is gestart. De ontwikkelaar heeft op 16 december 2020 een allereerste digitale inloopavond voor de omgeving en belangstellenden georganiseerd.

Masterplan downloaden (pdf, 45 MB)
Naar het overzicht