Gemeentehuis gesloten ivm ICT werkzaamheden.

Op 12 december vanaf 16 uur en op 13 en 14 december is het gemeentehuis gesloten ivm ICT werkzaamheden.

Verstopt riool

De gemeente is verantwoordelijk voor de riolering op gemeentegrond. U bent zelf verantwoordelijk voor de riolering op uw grond, ook als u huurder bent. Onderzoek dus eerst waar de verstopping zit.

 

Riool verstopt: controleer afvoeren

U onderzoekt eerst zelf of het probleem in huis zit. Controleer afvoeren van toiletten, de keuken, wastafels en douches.

  • Loopt bij een van de afvoeren het water wel weg? Dan zit het probleem bij een andere afvoer bij u in huis. Probeer de afvoer te ontstoppen of schakel een loodgieter in.
  • Loopt het water op meer plekken niet goed door? Dan zit de verstopping mogelijk in het gemeentelijke riool of daar tussenin. Om daar achter te komen, moet u het zogeheten ontstoppingsstuk (laten) opgraven.

Ontstoppingsstuk opgraven

Het ontstoppingsstuk is het putje tussen uw eigen riool en het gemeentelijk riool. De gemeente weet waar het bij u te vinden is. 

  • Staat het putje vol water? Bel dan naar de gemeente via telefoonnummer 14 072. De gemeente komt het riool zo spoedig mogelijk (ook in het weekend) doorspuiten.
  • Is het putje leeg? Dan heeft u een verstopping op eigen terrein die u zelf moet oplossen.

Verstopte kolken

Het onderhoud van de kolk is afhankelijk van waar deze zich bevindt:

  • Op particuliere percelen (vaak inclusief tuinpaden en steegjes): als eigenaar zorgt u zelf voor het onderhoud. 
  • Op gemeentelijke percelen*: hier zorgt de gemeente voor het onderhoud. Perceelgrenzen vindt u via de website van kadastrale kaart

Doe telefonisch een melding bij de gemeente via telefoonnummer: 14 072.

Problemen met een drukriolering

Woont u in het buitengebied en maakt u gebruik van een mini-gemaal/drukriolering? Bij een storing gaat de rode lamp branden op de (groene) kast met elektronica en pompmechaniek. 

Bel in dit geval altijd naar de gemeente, telefoonnummer 14 072.

Rioolheffing

De beheer- en onderhoudkosten van het riool betaalt de gemeente onder andere van de rioolheffing. Dit is een gemeentelijke belasting u als inwoner van Heerhugowaard jaarlijks betaalt. 

Cocensus verzorgt de uitvoering van gemeentelijke belastingaanslagen. Voor informatie over de rioolheffing kijkt u op de website van Cocensus.