Online formulieren mogelijk slecht bereikbaar

Vooral tijdens de piekuren tussen 11.00 en 12.30 uur. Ervaart u problemen? Probeer het op een ander tijdstip opnieuw.
> Lees meer

Verstopt riool

De gemeente is verantwoordelijk voor de riolering op gemeentegrond. U bent zelf verantwoordelijk voor de riolering op uw grond, ook als u huurder bent. Onderzoek dus eerst waar de verstopping zit.

 

Riool verstopt: controleer afvoeren

U onderzoekt eerst zelf of het probleem in huis zit. Controleer afvoeren van toiletten, de keuken, wastafels en douches.

  • Loopt bij een van de afvoeren het water wel weg? Dan zit het probleem bij een andere afvoer bij u in huis. Probeer de afvoer te ontstoppen of schakel een loodgieter in.
  • Loopt het water op meer plekken niet goed door? Dan zit de verstopping mogelijk in het gemeentelijke riool of daar tussenin. Om daar achter te komen, moet u het zogeheten ontstoppingsstuk (laten) opgraven.

Ontstoppingsstuk opgraven

Het ontstoppingsstuk is het putje tussen uw eigen riool en het gemeentelijk riool. De gemeente weet waar het bij u te vinden is. 

  • Staat het putje vol water? Bel dan naar de gemeente via telefoonnummer 14 072. De gemeente komt het riool zo spoedig mogelijk (ook in het weekend) doorspuiten.
  • Is het putje leeg? Dan heeft u een verstopping op eigen terrein die u zelf moet oplossen.

Verstopte kolken

Het onderhoud van de kolk is afhankelijk van waar deze zich bevindt:

  • Op particuliere percelen (vaak inclusief tuinpaden en steegjes): als eigenaar zorgt u zelf voor het onderhoud. 
  • Op gemeentelijke percelen*: hier zorgt de gemeente voor het onderhoud. Perceelgrenzen vindt u via de website van kadastrale kaart

Doe telefonisch een melding bij de gemeente via telefoonnummer: 14 072.

Problemen met een drukriolering

Woont u in het buitengebied en maakt u gebruik van een mini-gemaal/drukriolering? Bij een storing gaat de rode lamp branden op de (groene) kast met elektronica en pompmechaniek. 

Bel in dit geval altijd naar de gemeente, telefoonnummer 14 072.

Rioolheffing

De beheer- en onderhoudkosten van het riool betaalt de gemeente onder andere van de rioolheffing. Dit is een gemeentelijke belasting u als inwoner van Heerhugowaard jaarlijks betaalt. 

Cocensus verzorgt de uitvoering van gemeentelijke belastingaanslagen. Voor informatie over de rioolheffing kijkt u op de website van Cocensus.