Online formulieren mogelijk slecht bereikbaar

Vooral tijdens de piekuren tussen 11.00 en 12.30 uur. Ervaart u problemen? Probeer het op een ander tijdstip opnieuw.
> Lees meer

Paspoort

Voor een paspoort komt u 2 keer persoonlijk naar het gemeentehuis.

 • Bij het eerste bezoek vraagt u uw paspoort aan
 • Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen tussen 10.00 en 17.00 uur en op vrijdag tot 20.00 uur. Maak hiervoor een afspraak. Het is tijdelijk alleen mogelijk telefonisch een afspraak te maken. Bel tijdens openingstijden telefoonnummer 14 072 voor het maken van een afspraak.

Let op: dit moet u meenemen naar het gemeentehuis

Neemt u onderstaande dingen niet mee, dan kunt u geen paspoort aanvragen. 

 • Een recente kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. In het gemeentehuis staat een pasfotoautomaat.
 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op uw naam staan, ook als ze niet meer geldig zijn. Heeft u geen oud reisdocument? Dan kunt u zich identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs.*

* In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Meer informatie:

Kosten en geldigheid

Kosten aanvraag paspoort
18 jaar en ouder € 73,20
spoedaanvraag 18 jaar en ouder € 123,05
tot en met 17 jaar € 55,35
spoedaanvraag tot en met 17 jaar € 105,20
vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoort € 55,35
spoedaanvraag vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoort € 105,20
zakenpaspoort 18 jaar en ouder € 73,20
spoedaanvraag zakenpaspoort 18 jaar en ouder € 123,05
zakenpaspoort tot en met 17 jaar € 55,35
spoedaanvraag zakenpaspoort tot en met 17 jaar € 105,20

U betaalt meteen bij de aanvraag, niet bij het ophalen. U kunt contant of met pin betalen.

Geldigheidsduur

 • 10 jaar voor personen van 18 jaar en ouder
 • 5 jaar voor personen tot en met 17 jaar
 • 5 jaar voor vreemdelingen- en vluchtelingenpaspoort

Afhalen paspoort

U kunt uw paspoort 5 werkdagen na de aanvraag zonder afspraak ophalen tussen 10.00  en 17.00 uur (ook op vrijdagavond tot 20.00 uur).

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuw paspoort nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 12.00 uur binnen is, kunt u uw paspoort meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag.

Nooddocument

Is de spoedprocedure niet snel genoeg voor u? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Aanvragen nooddocument (Rijksoverheid.nl)

Paspoort voor kind

Kinderen mogen een eigen paspoort aanvragen.
Let op: bij de aanvraag en bij het ophalen moet het kind zelf aanwezig zijn.

Meenemen

 • een toestemmingsverklaring (PDF, 38 kB)  van de ouders (verklaring van geen bezwaar), als het kind jonger dan 18 jaar is
 • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs).* Als de ouders allebei meekomen naar het gemeentehuis, kunnen zij de toestemmingsverklaring ook aan de balie invullen.
 • een recente kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. In het gemeentehuis staat een pasfotoautomaat. De fotocabine is niet geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar.
 • alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan, ook als deze niet meer geldig zijn.

* In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) het identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Meer informatie:

Toestemming buitenlandse reis minderjarige kinderen

Reist een minderjarig kind naar het buitenland met een van de ouders of met een andere volwassene? Dan kan aan de grens worden gecontroleerd of het kind met toestemming van de ouder(s) het land verlaat.

Op de website van het Ministerie van Defensie leest u meer informatie over reizen met een minderjarige. Daar staat ook een formulier "aanvraag toestemming voor reizen met minderjarige naar buitenland". Dit formulier kunt u invullen om problemen te voorkomen.

 

Verlies en diefstal

U hoeft niet eerst naar de politie om aangifte te doen van verlies of diefstal van uw paspoort. In het gemeentehuis moet u persoonlijk een verklaring van vermissing afleggen. Dit is om misbruik van het oude reisdocument tegen te gaan. Ook voor de aanvraag van een nieuw paspoort heeft u de verklaring van vermissing nodig. Het melden van een vermissing (kwijt of gestolen) van een reisdocument is gratis. U kunt meteen een nieuw paspoort aanvragen.

Verlies of diefstal in het buitenland

Raakt u uw paspoort in het buitenland kwijt, dan meldt u dit zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuw paspoort of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer) bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Met dit document kunt u terug naar Nederland reizen. Meer informatie en de adressen van ambassades/consulaten vindt u op de website van de Rijksoverheid. Als u weer thuis bent gaat u naar het gemeentehuis voor de verklaring van vermissing en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Document ongeldig

Hebt u een paspoort als vermist opgegeven en vindt u hem terug? Dan is het paspoort niet meer geldig.

Fraude

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude verwijst de gemeente u door naar de politie voor nader onderzoek.

Laat u niet zomaar kopiëren!

Voorkom fraude met een kopie van uw paspoort. Geef nooit zomaar uw paspoort af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Help dan misbruik te voorkomen. Schrijf op de kopie:

 • dat het een kopie is
 • aan welk bedrijf u de kopie geeft
 • de datum waarop u de kopie afgeeft

U kunt bovenstaande handelingen ook digitaal uitvoeren met de KopieID-app

Kijk voor meer informatie op: www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude

Vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort

Vreemdelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u (nog) niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen.

Voorwaarde is dat u kunt aantonen dat u niet in uw eigen land een paspoort kunt aanvragen. Of dat redelijkerwijs niet van u kan worden verwacht dat u uw land van herkomst een paspoort aanvraagt.Als u aanvraag is goedgekeurd door de IND en het Ministerie van Buitenlandse zaken, krijgt u binnen 2 tot 4 maanden na uw aanvraag een brief van de gemeente dat u het vreemdelingenpaspoort kunt afhalen.

U kunt met het vreemdelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve naar uw land van herkomst.

Meenemen

 • uw geldige verblijfsvergunning

Vluchtelingenpaspoort

Woont u in Nederland en heeft u een asielstatus? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. U kunt met het vluchtelingenpaspoort reizen naar alle landen, behalve naar uw land van herkomst.

Meenemen

 •  uw geldige verblijfsvergunning

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort bevat meer bladzijden dan een gewoon paspoort en heeft dus meer ruimte voor visa en reisstempels.

Tweede paspoort

U heeft recht op een 2e paspoort als u de noodzaak daarvan kunt aantonen. Ook als u om niet-zakelijke of beroepsmatige redenen een 2e paspoort nodig heeft, kunt u er één aanvragen. In alle gevallen moet u als aanvrager bewijsstukken overleggen.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een 2e paspoort? Op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens vindt u meer informatie.