Wat valt er onder Plastic, Metaal (Blik) en Drankkarton (PMD)?

De eerste inzamelrondes van de oranje bak zijn achter de rug. Vele inwoners hebben de nieuwe oranje bak aan de weg gezet. Aan de inhoud bakken is goed te zien hoe groot het volume van Plastic, Metaal (Blik) en Drankkarton (PMD) in ons afval is. Veel inwoners houden zich goed aan wat er in de bak gegooid mag worden. Hiervoor zit een handige sticker aan de binnenkant van de klep.

Alleen huishoudelijk verpakkingsmateriaal

Het blijkt bij sommige verpakkingen niet helemaal duidelijk te zijn of dit wel of juist weer niet onder PMD valt. Goed om te weten is dat de gemeente alleen huishoudelijk verpakkingsmateriaal inzamelt. Sommige inwoners verwarren huishoudelijk verpakkingsmateriaal met andere soorten kunststof, metaal of grote stukken karton. Met onderstaand ezelsbruggetje is snel te bekijken of iets in de oranje bak hoort:

 • Is het een verpakking?
 • Is het leeg en schoon?
 • Komt het uit de keuken of badkamer?

Bij 3x ja, mag het in de oranje bak. Voor de overige gevallen kunt u de sticker aan de binnenkant van de klep bekijken of de pagina 'Wat hoort waar'.

Instinkers

Er zijn een aantal verpakkingsmaterialen die door de gebruikte materialen van de producent wat verwarrend kunnen zijn. Deze zien wij in Heerhugowaard ook terug bij het PMD. Via de website Afvalscheidingswijzer is snel te controleren in welke bak een verpakking hoor. Hieronder een overzicht met de meestvoorkomende ‘instinkers’:

Wél in de oranje bak:

 • Drinkpakken: Alle drankkartons van drinkverpakkingen mogen bij het PMD. Ook als er een aluminium laagje aan de binnenzijde van een drankkarton zit. Dit laagje is namelijk los te halen van het verpakkingskarton.
 • Aluminiumfolie: Hierbij gaat het om aluminiumfolie als verpakkingsmateriaal (bijvoorbeeld zoals de folie om thuisbezorgde maaltijden).
 • Blikjes: De blikjes van drinken of dierenvoeding kunnen zonder problemen bij het PMD.

Niet in de oranje bak:

 • Chipszakken of -bussen: Verpakkingen van chips of zakjes van dierenvoeding met aluminium binnenzijde horen bij het restafval. Het gebruikte plastic is samengesmolten met een aluminium laag en niet geschikt voor hergebruik omdat deze lagen niet uit elkaar te halen zijn.
 • Piepschuim: Piepschuim hoort nooit bij het PMD. Kleine stukken piepschuim mogen bij het restafval, grote stukken kunnen naar de gemeentewerf worden gebracht.
 • Matje in vleesverpakkingen: het matje wat in veel vleesverpakkingen zit om vocht op te vangen, is niet recyclebaar. Dit mag bij het restafval.
 • Deodorant bussen: spuitbussen van onder andere deodorant horen bij het restafval.
 • CD- en DVD-hoesjes: alleen verpakkings- en huishoudelijk plastic hoort bij het PMD. Dit soort hoesjes zijn gemaakt van hard kunststof. Kan apart ingeleverd worden op de gemeentewerf, maar hoort anders bij het restafval.
 • Tuinmeubelen en speelgoed: deze producten zijn gemaakt van een harde kunststof. Speelgoed en tuinmeubelen kunnen naar de gemeentewerf worden gebracht. Hoort anders bij het restafval. Grote tuinmeubelen kunnen eventueel op afspraak als grof afval opgehaald worden.
 • Luiers: Hygiëne producten zoals luiers zijn (nog) niet recyclebaar. Hoort daarom bij het restafval.
 • Theezakjes / Koffiepads: In de verpakkingen van theezakjes en koffie wordt vaak kunststof gebruikt. Hoort daarom dus bij het restafval. Losse koffie en/of thee mag bij het GFT + etensresten.
 • Karton: Bij PMD kunnen alleen de drankkartons van drinkpakken. Andere soorten karton worden net als oud papier 1 keer in de maand door verenigingen aan huis ingezameld en is ook in te leveren bij Milieuparkjes en op de gemeentewerf.

Kijk op de pagina Aan de bak voor meer informatie over afvalinzameling en het scheiden van afval.