Uw afval is waardevol

Al ons afval bevat veel waardevolle materialen die weer goed opnieuw te gebruiken zijn. Door afval te scheiden zorgt u dat deze materialen hergebruikt kunnen worden. Gooi etensresten in de groene container, breng glas naar de glasbak en gooi plastic in de oranje container.

Met weinig moeite kunnen we samen zorgen voor een beter milieu. Van al het afval dat gescheiden wordt ingezameld kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Zonder dat er bruikbare grondstoffen worden verspild. Hierdoor zijn er dus veel minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om producten van te maken. Help ook mee door uw afval te scheiden.

Grondstof voor nieuwe producten

Tegenwoordig houden we steeds minder afval over, want een groot deel van wat we weggooien is een grondstof voor nieuwe producten. GFT en etensresten zijn een bron voor compost en van Plastic, Metaal (Blik) en Drankkartons zijn weer vele nieuwe producten te maken. Denk aan een broodtrommel, asfalt of kleding. Veel producten die wij dagelijks tegenkomen in en rond huis zijn gemaakt van hergebruikte materialen. Dat is alleen mogelijk door afval goed te scheiden.

Veel winst te halen bij huishoudens

Zelf staat u er misschien niet eens bij stil, maar per jaar gooit een persoon bijna 550 kilogram aan afval weg. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van een flinke koe. Per persoon kunnen we dus een enorm verschil maken. Hoewel het grootste aandeel afval uit de bouw en industrie komt, wordt daar wel al meer dan 80% goed gescheiden. Bij de huishoudens in Heerhugowaard is er nog veel winst te halen. Op dit moment wordt zo’n 57% van het Heerhugowaardse afval goed gescheiden. De gemeente wil er samen met u voor zorgen dat dit in ieder geval op de 75% komt. Meer mag natuurlijk ook.

Haal alles uit uw (rest)afval

Afval wat niet geschikt is voor hergebruik, valt onder restafval. Dit gaat uiteindelijk de verbrandingsoven in. Het is dus zonde als daar nog bruikbare grondstoffen in zitten. Het verbranden van afval is niet alleen slecht voor het milieu, maar kost ook een hoop geld. Door afval goed te scheiden, besparen we veel energie, kostbare grondstoffen en uiteindelijk ook geld.