Online formulieren mogelijk slecht bereikbaar

Vooral tijdens de piekuren tussen 11.00 en 12.30 uur. Ervaart u problemen? Probeer het op een ander tijdstip opnieuw.
> Lees meer

Update: landelijke compostdag gaat niet door

In verband met het coronavirus is besloten dat de landelijke compostdag van 28 maart niet doorgaat. Er wordt momenteel gekeken naar een alternatieve datum.

20 kilo compost uit een volle gft-bak

Iedere volle groene bak staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Door tuinaarde te vermengen met compost verbetert de structuur van de grond. Compost zorgt dat grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.

Vervuiling in het gft

Er komen helaas nog steeds materialen in het gft-afval wat er niet in hoort. Denk aan glas, plastic, batterijen, grote stukken hout en soms zelfs een regenlaars. Hierdoor is compost afkomsting uit huishoudelijk gft-afval niet helemaal vrij van vervuiling. HVC doet er alles aan om dit uit het gft-afval te halen voordat er compost van gemaakt wordt. Zo is er afgelopen jaar een nieuwe zeef geïnstalleerd waardoor de kwaliteit van het compost is verbeterd. De gemeente zet extra in op heldere communicatie en zorgt voor een inzamelsysteem waarbij afvalsoorten gemakkelijk gescheiden kunnen worden. De kwaliteit van het compost wordt vooraf gecontroleerd door de gemeente.

Samen geven we afval nieuw leven

Wat er aan de voorkant niet in gaat, komt er aan de achterkant ook niet uit. Het is dus belangrijk dat inwoners hun afval thuis zo goed mogelijk scheiden. Op die manier houden we compost zo schoon mogelijk en geven we samen afval een nieuw leven.

Meer informatie

Informatie over gft & etensresten en over het scheiden van afval is te vinden op de pagina 'Afval'