In Heerhugowaard kan het…

Iedere keer, als het oude jaar de hand schudt van het nieuwe, mag ik als burgemeester spreken. Dit jaar voor de tiende keer, waarvan voor de derde keer alweer in Heerhugowaard!

Ik blik terug en kijk vooruit: altijd is het een mix van meer zakelijke en persoonlijke ervaringen. Ook dit jaar is dit zo: terugblikkend komt de dood van Ilayda direct op mijn netvlies, tegelijk met de open en waardige manier waarop haar ouders en zus met dit verlies zijn omgegaan. Wie langs de Westtangent rijdt, ziet het herdenkingsteken dat is ingericht en door jongeren wordt onderhouden. 

Maar ook de feestelijke momenten komen terug: de huldigingen van WK-voetbalster Stefanie en WK-handbalsters Delaila en Bo (en niet aanwezig, maar ook goud: keepster Tess). Het feit dat zij op het wereldpodium hun sport bedrijven en aan jonge meisjes laten zien dat zij het zelf zijn die hun dromen bepalen; dat is echt goud waard.

En natuurlijk zijn er ook bestuurlijke zaken die de aandacht kregen van het gemeentebestuur. Denk aan de voorgenomen fusie met onze buurgemeente Langedijk, en de emoties die hiermee - vooral in Langedijk - gepaard gaan. Raadsbesluiten, gesprekken met de provincie, maar ook het proces van naamgeving van de nieuwe gemeente waarin op dit moment onze inwoners aan zet zijn! 

Minder prettige zaken ook zoals de piek aan overvallen en inbraken die ons het afgelopen najaar trof. Dat zijn van die dingen waarvan je hoopt dat Heerhugowaard er het komende jaar verschoond van blijft, en waar de politie zich met alle macht voor inzet. 

Ik weet dat ik spreek namens het gehele gemeentebestuur (het college en de gemeenteraad), en ook namens alle ambtelijke medewerkers (die inmiddels al één organisatie vormen met de collega’s uit Langedijk), als ik u een goed, gezond en vervullend jaar toewens. Ook als het even niet goed gaat of de gezondheid of de zaken tegenzitten, wens ik ons allen toe dat wij op elkaar kunnen rekenen. Laat Heerhugowaard een gemeente zijn waarin de menselijke maat centraal staat en waarin regels en procedures nooit in de weg staan van onderling contact en onderlinge zorg. 

En tot slot: dit is de laatste nieuwjaarsreceptie van de gemeente Heerhugowaard. Volgend jaar hebben we een receptie samen met de gemeente Langedijk.

Ik wens u een ondernemend 2020. In Heerhugowaard kan het!

Bert Blase
Burgemeester