Heerhugowaard goed op weg met het scheiden van afval

Het scheiden van afval gaat steeds beter in Heerhugowaard. In het afgelopen jaar is er per inwoner ruim 30 kilo minder restafval opgehaald. Dat is goed nieuws, want als ons afval goed wordt gescheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden om nieuwe producten van te maken.

Restafval gaat de verbrandingsoven in, zonde dus als daar nog grondstoffen inzitten die geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Gemeenten betalen voor het verbranden van restafval en dit wordt steeds duurder. Mede daardoor zien we dit jaar de afvalstoffenheffing stijgen. Door afval goed te blijven scheiden en de grijze bak alleen te gebruiken voor het restafval, zijn deze kosten onder controle te houden. De kosten van de verwerking van andere afvalsoorten (zoals gft) zijn een stuk lager of leveren de gemeente zelfs geld op (zoals plastic en oud papier).

Driekwart grijze bak kan nog gescheiden worden

Uit een analyse naar de inhoud van de grijze bak zien we namelijk dat zo’n driekwart nog gescheiden kan worden. Van de 181 kilo aan ingezameld restafval per inwoner, is maar 20 kilo daadwerkelijk restafval. Dit komt doordat veel groente-, fruit- tuinafval en vooral etensresten in de grijze bak belanden. Ook zien we nog steeds veel drinkpakken, blik, oud papier, textiel en ook nog glas en elektrische apparaten terug in de grijze bak.

Oranje bak werpt vruchten af

De gemeente is een jaar geleden gestart met de campagne ‘Aan de bak’ om afval scheiden te stimuleren. Onderdeel hiervan was de invoering van een individuele oranje bak voor plastic, metaal (blik) en drankkartons (PMD). Door de oranje bak zien we een duidelijke afname van PMD in het restafval. Per inwoner is er het afgelopen jaar 26 kilo aan gescheiden PMD-afval ingezameld. Dit was daarvoor 6 kilo per inwoner.