Vanaf 4 juni gewijzigde tijden Burgerzaken

Vanaf 4 juni is er bij burgerzaken alleen nog van 10.00u tot 12.30 uur vrije inloop. Vanaf 13.30 uur moet u online een afspraak maken. Dit geldt ook voor de vrijdagavond.

X

Naamgebruik

Bent u getrouwd (geweest) of geregistreerd partner (geweest)? Of gaat u binnenkort trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan kunt u zelf bij de gemeente aangeven hoe alle overheidsinstanties u voortaan kunnen aanschrijven. Dit heet naamgebruik.

U kunt uw naamgebruik direct online regelen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Regel online U heeft voor het invullen uw DigiD inlogcode nodig

Mogelijkheden voor naamgebruik

  • eigen achternaam
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner vóór de eigen achternaam
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner na de eigen achternaam

Naamgebruik doorgeven in het gemeentehuis

U kunt in het gemeentehuis uw naamgebruik doorgeven.
Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur.

Maak een afspraak

Meenemen

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning)

Achternaam in officiële documenten verandert niet

Uw officiële eigen achternaam verandert niet door het wijzigen van uw naamgebruik. De achternaam die u aangeeft bij naamgebruik wordt gebruikt in brieven van de gemeente, de belastingdienst of uw pensioenfonds. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels van de gemeente staat altijd uw eigen achternaam.

Meisjesnaam in trouwboekje

Een Nederlandse vrouw die in Nederland trouwt, houdt altijd haar meisjesnaam. Dit betekent dat in het trouwboekje bij geslachtsnaam vóór het huwelijk en bij geslachtsnaam ná het huwelijk haar meisjesnaam staat.

Achternaam ex-partner

Bent u gescheiden, weduwe of weduwnaar, of is uw geregistreerd partnerschap beëindigd? U kunt de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken. Voorwaarde is dat u inmiddels niet met iemand anders getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.

Voornaam of achternaam wijzigen

Het wijzigen van uw voornaam gaat via de rechtbank. U heeft hierbij een advocaat nodig. Na ontvangst van de uitspraak van de rechter, verwerkt de gemeente de wijziging.


U kunt een andere achternaam aanvragen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie (Dienst Justis). Op de website van Dienst Justis  leest u de voorwaarden. Na ontvangst van het besluit verwerkt de gemeente de wijziging.