Online formulieren mogelijk slecht bereikbaar

Vooral tijdens de piekuren tussen 11.00 en 12.30 uur. Ervaart u problemen? Probeer het op een ander tijdstip opnieuw.
> Lees meer

Identiteitskaart

Voor een identiteitskaart (ID-kaart) komt u 2 keer persoonlijk naar het gemeentehuis.

 • Bij het eerste bezoek vraagt u uw identiteitskaart aan
 • Na 5 werkdagen kunt u uw ID-kaart ophalen tussen 10.00 en 17.00 uur en op vrijdag tot 20.00 uur. Maak hiervoor een afspraak. Het is tijdelijk alleen mogelijk telefonisch een afspraak te maken. Bel tijdens openingstijden telefoonnummer 14 072 voor het maken van een afspraak.

Let op: dit moet u meenemen naar het gemeentehuis

Neemt u onderstaande zaken niet mee, dan kunt u geen identiteitskaart aanvragen. 

 • Een recente kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. In het gemeentehuis staat een pasfotoautomaat.  De fotocabine is niet geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar.
 • Alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op uw naam staan, ook als ze niet meer geldig zijn. Heeft u geen oud reisdocument?  Dan kunt u zich identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een rijbewijs.*

* In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Meer informatie:

Kosten en geldigheid

Kosten aanvraag identiteitskaart
18 jaar en ouder € 58,30
spoedaanvraag 18 jaar en ouder € 108,15
tot en met 17 jaar € 30,70
spoedaanvraag tot en met 17 jaar € 80,55

U betaalt meteen bij de aanvraag, niet bij het ophalen. U kunt in het gemeentehuis contant of met pin betalen.

Geldigheidsduur

 • 10 jaar voor personen die 18 jaar en ouder zijn
 • 5 jaar voor personen tot en met 17 jaar

Afhalen identiteitskaart

Na 5 werkdagen kunt u zonder afspraak uw paspoort ophalen tussen 10.00 en 17.00 uur (op vrijdag tot 20.00 uur). Meldt u zich wel aan bij de aanmeldzuil, dan wordt u daarna verder geholpen. 

Identiteitskaart voor kind

Kinderen kunnen een eigen identiteitskaart aanvragen. Bij de aanvraag en bij het ophalen moet het kind zelf aanwezig zijn.

Voor een kind jonger dan 12 jaar neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs van beide ouders (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs).*
 • een toestemmingsverklaring (PDF, 38 kB) van de ouders. Als de ouders allebei meekomen naar het gemeentehuis, kunnen zij de toestemmingsverklaring ook aan de balie invullen.
 • een recente kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. In het gemeentehuis staat een pasfotoautomaat. De fotocabine is niet geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar.
 • alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan, ook als deze niet meer geldig zijn.

Een kind van 12 jaar of ouder neemt mee:

 • een recente kleurenpasfoto. Deze moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid. In het gemeentehuis staat een pasfotoautomaat. De fotocabine is niet geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar.
 • alle Nederlandse reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die op naam van het kind staan, ook als deze niet meer geldig zijn.

* In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) het identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Meer informatie:

Toestemming buitenlandse reis minderjarige kinderen

Reist een minderjarig kind naar het buitenland met een van de ouders of met een andere volwassene? Dan kan aan de grens worden gecontroleerd of het kind met toestemming van de ouder(s) het land verlaat.

Op de website van het Ministerie van Defensie leest u meer informatie over reizen met een minderjarige. Daar staat ook een formulier "aanvraag toestemming voor reizen met minderjarige naar buitenland". Dit formulier kunt u invullen om problemen te voorkomen.

Spoedaanvraag

Heeft u snel een nieuwe identiteitskaart nodig? Dan kunt u deze op werkdagen met spoed aanvragen. Als de aanvraag vóór 12.00 uur binnen is, kunt u uw identiteitskaart meestal de volgende werkdag na 10.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag van € 48,60.

Nooddocument

Is de spoedprocedure niet snel genoeg voor u? Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Nooddocument aanvragen (Rijksoverheid.nl)

Verlies en diefstal

U hoeft niet eerst naar de politie om aangifte te doen van verlies of diefstal van uw identiteitskaart. In het gemeentehuis moet u persoonlijk een verklaring van vermissing afleggen. Dit is om misbruik van het oude reisdocument tegen te gaan. Ook voor de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart heeft u de verklaring van vermissing nodig. Het melden van een vermissing (kwijt of gestolen) van een reisdocument is gratis. U kunt meteen een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Verlies of diefstal in het buitenland

Raakt u uw identiteitskaart in het buitenland kwijt, dan meldt u dit zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Vraag daarna meteen een nieuwe identiteitskaart of tijdelijk reisdocument aan (noodpaspoort of laissez-passer) bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Met dit document kunt u terug naar Nederland reizen. Meer informatie en de adressen van ambassades/consulaten vindt u op de website van de Rijksoverheid. Als u weer thuis bent gaat u naar het gemeentehuis voor de verklaring van vermissing en voor de aanvraag van een nieuw reisdocument.

Document ongeldig

Hebt u een identiteitskaart als vermist opgegeven en vindt u hem terug? Dan is het niet meer geldig.

Fraude

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude verwijst de gemeente u door naar de politie voor nader onderzoek.

Laat u niet zomaar kopiëren!

Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitskaart. Geef nooit zomaar uw identiteitskaart af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom dit nodig is. Geeft u een kopie af? Help dan misbruik te voorkomen. Schrijf op de kopie:

 • dat het een kopie is
 • aan welk bedrijf u de kopie geeft
 • de datum waarop u de kopie afgeeft

U kunt bovenstaande handelingen ook digitaal uitvoeren met de KopieID-app
Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude

Naar welke landen mag u met een ID-kaart reizen?

Op de website van de Rijksoverheid leest u naar welke landen u met een Nederlandse ID-kaart mag reizen. Staat uw land van bestemming niet in de lijst? Dan heeft u een paspoort nodig.

Naar website Rijksoverheid over ID-kaart