Online formulieren mogelijk slecht bereikbaar

Vooral tijdens de piekuren tussen 11.00 en 12.30 uur. Ervaart u problemen? Probeer het op een ander tijdstip opnieuw.
> Lees meer

Geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn voor de wet gelijk. Maar een geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend. U kunt uw geregistreerd partnerschap laten omzetten naar een huwelijk. Dat kan in elke gemeente, dus niet alleen in de gemeente waar u woont.

Willen u en uw partner uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk?

Bel dan naar 14 072 om alle mogelijkheden door te nemen. Ook hoort u welke documenten u hiervoor nodig heeft.

Voorwaarden

Als u beiden niet in Nederland woont of in het buitenland een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Als u allebei niet in Nederland woont, kunt u uw partnerschap alleen omzetten bij de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken. Een van u beiden moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben
  • Als u in het buitenland een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, moet u daarvan een akte overleggen. Let op: Een document dat in het ene land officieel en legaal is, is dat niet automatisch in Nederland of in een ander land. Afhankelijk van het land waar het document is afgegeven, moet het worden gelegaliseerd om te kunnen gebruiken.

Legalisatie documenten (Rijksoverheid.nl)

Meenemen

  • een geldig identiteitsbewijs van beide partners (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning).*
  • als uw partnerschap in een andere gemeente of in het buitenland is voltrokken: een afschrift van de akte.

* In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan. Meer informatie:

Kosten

Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Wilt u een ceremonie? Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. De kosten zijn hetzelfde als bij een huwelijk.  Een trouwboekje is mogelijk.

Handige link